МОЗ затвердило оновлений санітарний регламент харчування учнів

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів.

Про це повідомляє МОЗ.

За інформацією Держпродспоживслужби, протягом цього року здійснено більше 1,2 тисяч лабораторних досліджень харчових продуктів, які використовувались для приготування страв у закладах освіти, на відповідність параметрам безпечності. За результатами проведеного контролю встановлено 92 невідповідності за мікробіологічними показниками, що склало сім відсотків від досліджуваних зразків.

З 1 січня 2021 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я від 25 вересня 2020 року № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти».

24 березня 2021 року Уряд прийняв постанову № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».  

За інформацією Держпродспоживслужби, протягом 2021 року здійснено більше 1,2 тисяч лабораторних досліджень харчових продуктів, які використовувались для приготування страв у закладах освіти, на відповідність параметрам безпечності. За результатами проведеного контролю встановлено 92 невідповідності за мікробіологічними показниками, що склало 7% від досліджуваних зразків.

Що нового у нормах харчування: 

  • обмежена кількість солі та цукру;
  •  жирів рослинного і тваринного походження;
  • соків. 

До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Не включено до норм також ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби.

Натомість збільшили кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Згідно з постановою Уряду, нове меню розподіляється за трьома віковими категоріями: з 6 до 11 років, з 11 до 14 років, з 14 до 18 років.

У процесі роботи над рекомендованим меню та технологічною документацією для страв та виробів виникла необхідність внесення змін до норм харчування, зокрема щодо їх доповнення такими харчовими продуктами, як соняшникова олія та гречка. Також дещо збільшені нормі щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin